Monday, June 25, 2012

Just keep weaving...

Today: Some lovely DIY inspiration! 

1. here, 2. here, 3. here, 4. here
 
I will attempt one of these beautiful woven sweaters soon.

Love,
Lela

Sunday, June 24, 2012

Homemade Orange Marmelade

Some weeks ago we received a huge box of oranges. What first felt like citrus heaven turned into an I-can't-see-no-more-oranges-mood. Because I didn't want them to go to waste, I thought about making a marmelade from the 20 leftover oranges since they don't have to be eaten so quickly and make perfect gifts as well. The marmalade I made turned out great and exactly how I like it; sweet and with no bitter peels. 


For 5 jars of marmalade you need
  1. 10 Oranges (makes 3/4 litres of orange juice)
  2. 500 gr preserving sugar (2:1)
  •  Squeeze the juice of 10 oranges, it should make 3/4 litre of juice
  • Mix with the sugar in a pot, stir and heat it to a boil
  • Let boil for 3 minutes and keep stirring constantly
  • Fill the marmelade into 5 clean jars, close immediately and turn them upside down
  • Flip around after 5 minutes and let it cool down

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Vor einigen Wochen bekamen wir eine riesige Kiste Orangen geschenkt. Was sich als erstes anfühlte wie der Zitrushimmel schlug nach gefühlten tausend gegessenen Orangen in eine ich-kann's-nicht-mehr-sehen-Stimmung um. Um aber nichts wegschmeißen zu müssen, macht ich kurzerhand eine Marmelade daraus. Und sie schmeckt wunderbar! So wie ich es mag; süß und ohne bitteren Schalenstückchen.

Für 5 Gläser Marmelade benötigst du:
  1. 10 Orangen (ergibt 3/4 Liter Orangensaft)
  2. 500 gr 2:1 Gelierzucker
  • Alle Orangen auspressen und den frischen Orangensaft in einen Topf geben
  • Mit dem Gelierzucker vermischen und unter Rühren aufkochen
  • Unter ständigem Rühren 3 Minuten kochen lassen
  • Anschließend in die sauberen Marmeladengläser füllen und sofort mit dem Deckel verschließen
  • Alle Gläser auf den Kopf stellen
  • Nach 5 Minuten umdrehen und vollständig abkühlen lassen

Und dann, ab aufs nächste Frühstücksbrötchen! 

Love,
Lela


Wednesday, June 20, 2012

Glam up your pinboard

I've seen a brilliant tutorial for super cheesy but super cute thumbtacks over at Lovely Indeed today. This looks like an easy tutorial for everybody, who still has a real life pinboard. I'm gonna try it soon, that's for sure...

by Lovely Indeed

Für alle, die noch eine richtige Pinnwand zu Hause haben, zeigt der Blog Lovely Indeed heute ein super kitschiges aber super tolles Tutorial, wie man einfache Reißzwecken in glitzernde Pins verwandeln kann. Das wird definitiv bald ausprobiert...

Love, 
Lela

Monday, June 18, 2012

Very Berry Crumble Bars


On the weekend I was in the mood for some baking. I've seen a very yummy looking recipe for blueberry bars on the blog smitten kitchen the other day and decided to give it a try. I added raspberries into the mix and they turned out great!

Here is the recipe:

- 220 gr sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 360 gr flour
- 220 gr butter 
- 1 egg
- 1/4 teaspoon salt
- Zest and juice of one lemon
- 125 gr fresh blueberries
- 300 gr frozen raspberries
- 100 gr sugar
- 4 teaspoons cornstarch

  1. Preheat the oven to 190 °C
  2. In a bowl, mix the flour, baking powder, salt, lemon zest and the sugar and blend
  3. Add the egg and the butter and mix until crumbly
  4. In another bowl, mix the berries (thawed and washed) with 100gr of sugar, lemon juice, and cornstarch
  5. Spread half of the dough in a buttered baking pan (approx. 20x30 cm) 
  6. Spread the berry mix in top
  7. Crumble the rest of the dough over the berries
  8. Bake in preheated oven for 40 minutes
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Am Wochenende wurde geabcken. Und zwar äußerst leckere Himbeer-Blaubeer-Schnitten, die ich so ähnlich auf dem Blog Smitten Kitchen gefunden habe. Sie sind wirklich empfehlenswert. Also, nichts wie ran an den Speck...äh, den Teig!

Für die Schnitten brauchst du:

- 220 gr Zucker
- 1 TL Backpulver
- 360 gr Mehl
- 220 gr Butter 
- 1 Ei
- 1/4 TL Salz
- Schale und Saft einer Zitrone
- 125 gr frische Blaubeeren
- 300 gr gefrorene Himbeeren
- 100 gr Zucker
- 4TL Stärke

  1. Heize den Ofen auf 190 °C vor
  2. Mische Mehl, Backpulver, Salz, Zitronenschale, und Zucker in einer Schüssel
  3. Füge Ei und Butter hinzu und verrühre den Teig bis er krümelig ist
  4. Misch in einer zweiten Schüssel 100 gr Zucker, Zitronensaft und Stärke und füge vorsichtig die gewaschenen bzw. aufgetauten Beeren hinzu
  5. Verteile die Hälfte des Teiges in einer gefetteten Backform als Boden (ungefähr 20x30 cm)
  6. Streiche den Beerenmix gleichmäßig auf den Teigboden
  7. Krümele den Rest des Teiges als Streusel über die Beeren
  8. Bake die Schnitten für 40 Minuten im vorgeheizten Backofen
Love,
Lela


 

Tuesday, June 12, 2012

Tea Towel as Art

While on the hunt for new kitchen accessories (the kitchen make over is imminent now), I came across a lot of pretty tea towels that could even be hung as pieces of art. I can totally picture framed tea towels in my kitchen someday. Especially if they look as pretty as these:

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Auf der Suche nach neuen Accesoires für die Küche (die Renovierung steht kurz bevor), bin ich auf unzählige schöne Geschirrtücher gestoßen, die fast wie Kunst aussahen. Eingerahmt in einem schönen Rahmen in einer Gruppe arrangiert an meiner Küchenwand: ja, könnt ich mir durchaus vorstellen! Vor allem, wenn sie so hübsch aussehen wie diese: 
All by Ferm Living

top two via lunoa, bottom two via la mesa

Top two by H&M, bottom two by Zara Home
I might let some of these move in soon!

Love,
Lela

Monday, June 11, 2012

Want: Boxes on a String

found here
This shelf by Spanish designer Xavier Vidal is safely stored in my bookmarks to buy someday. It is called Box 1-7 and is being produced by Vidals company BeaMalevich.
The seven boxes are made out of MDF laminated boards and hang on leather strings. Therefore, they can be rearranged in every possibel order one might like. Brilliant!
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Der spanische Designer Xavier Vidal hat mit seinem Box 1-7 Regal ein Designermöbel geschaffen, das ich mir gut eines Tages in meiner eigenen Wohnung vorstellen könnte. Die einzelnen Boxen sind aus MDF Platten gefertigt und hängen an Lederschnüren. So können sie in ihren Höhen belieben verändert werden, wie man's gerade mag. Ein eindeutiges: Daumen hoch!

Love,
Lela


Sunday, June 10, 2012

Pretty AND Handy: Jewelry Organizers

I will have to think about another way to storage my jewelry soon. It's stacked now around the neck of my dress form but it gets a little too much lately. Scouting the blogs I like, I found a vast selection of different ways to store and display jewlery. Check it out here:





A nice way to display necklaces is to hang them on a simple wooden board with different kinds of knobs. via here
















Another option is screwing lots of handles and knobs on a board that is wrapped with pretty fabric. via here

















 This looks really pretty as well, but might only be suitable for a small collection of necklaces. via here















Put them on a branch. Either on a little stand like here, or simply screw a branch to your wall or wardrobe. via here















One of my favorite options might just be this jewelry wall, found on a pair and a spair. It displays all the nice things you have in the most endearing way.













Still have to decide which kind of jewelry organizer I'm gonna attempt do DIY. 

Love,
Lela

Friday, June 8, 2012

Made: Pennant necklace




 I've had some scraps of leather lying around since a while and I'm trying to find some projects where I can use them. 
A first little projects is coming right up. It's a light rose pennant necklace with golden beads that I made in 20 minutes (without the time to let the pennants dry).  

In the following pictures you can find a tutorial on how to make the necklace yourself:



Ich habe seit einiger Zeit einige Lederreste bei mir herum liegen die ich nach und nach aufbrauchen möchte. Ein erstes Projekt mit Leder möchte ich heute vorstellen. Es ist eine Wimpelkette aus rosanem Leder und goldenen Perlen. Ohne die Zeit zum Trocknen hat mich die Kette gerade mal 20 Minuten Zeit gekostet; ein Mini-Projekt sozusagen. In den Bildern oben findet ihr ein kleines Tutorial zum Herstellungsprozess.

Love,
Lela

Wednesday, June 6, 2012

Knock on wood...

How about a little pice of nature around your neck? I've been seeing lovely wooden necklaces lately tha I'd love to get my hands on. Or why not just make them myself? I've been collecting some inspiration over the course of the last couple of weeks and are ready to try it myself. 


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Als nächstes auf meiner To-do-Liste: ein Holzkette. Wäre es nicht schön, ein Stückchen Natur um den Hals zu tragen? Ich habe während der letzten Wochen fleißig Inspiration gesammelt und bin auf viele schöne Stücke gestoßen. Mal sehen, an welches ich mich heranwage. 

Love, 
Lela

Tuesday, June 5, 2012

Yummy: Summer rolls


Today I'll share one of my favorite recipes: summer rolls! I had them a couple of years ago in a vietnamese restaurant in Berlin Kreuzberg and fell in love with them. Since that day, I make them quite often with different kind of fillings and sauces. Once you know how to roll them, they are a pretty easy fix for lunch or dinner. And here is the recipe:

For 25 rolls you need:
  • 25 sheets of round rice paper
  • 100 gramms dry glass noodles
  • 1/2 head of lettuce
  • 2-3 chicken breasts
  • 40 gramms of soy sprouts
  • 80 gramms of pickled sushi ginger
  • 1 bunch cilantro
For the sauce you need:
  • 2 limes
  • sweet chili sauce
Preparation:
  1. Cut the lettuce in thin strips
  2. Fry the chicken breasts until they are done and cut them in stripes aswell. The strips shouldn't be longer than your index finger
  3. Put the glass noodles in boiling water and let them sit there for 5 minutes or until tender (take the pot off the heat!)
  4. Wash the soy sprouts and the cilantro
  5.  Set all the ingredients you just prepared next to you on a table where you can reach them easily
  6. To roll the summer rolls you need a wet kitchen towel on the table in front of you and a deep plate with luke warm water.
  7. Dip one rice paper in the plate and let it sit for 1 minute or until soft (not too soft, though!)
  8. Take it out and place it on the kitchen towel in front of you
  9. Take little bits of every ingredient and place them on the rice paper (they shouldn't be right in the middle, better a bit towards you)
  10. To roll, follow the steps on the pictures below:



For the sauce you simply mix 50/50 sweet chili sauce from the asian supermarket with the juice of two limes. 

Dip - eat - enjoy!
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Meine Liebe zu Sommerrollen begann vor ein paar Sommern in einem vietnamesischen Restaurant in Berlin Kreuzberg. Dort gab es die sensationellsten Rollen, die ich je gegessen habe! 
Seit dem gibt es sie bei mir öfter, denn wenn man die Zutaten mal zu Hause hat und das Rollen beherrscht, sind sie schnell gemacht und besonders lecker an heißen Tagen oder als Vorspeise.
Wer sich mal daran versuchen möchte, bekommt hier das Rezept:

Für 25 Rollen brauchst du:
  • 25 runde Reispapier aus dem Asienmarkt
  • 100 gr Glasnudeln
  • 1/2 Kopf Eisbergsalat
  • 2-3 Hühnchenbrüstchen
  • 40 gr Sojasprossen
  • 80 gr eingelegter Sushi Ingwer
  • ein Bund Koriander
Für den Dip brauchst du:
  • 2 Limetten
  • Süße Chili Sauce
Zubereitung:
  1. Schneide den Eisbergsalat in feine Streifen
  2. Brate die Hähnchenfilets gut durch und schneide auch diese in Streifen (sie sollten nicht länger als dein Zeigefinger sein)
  3. Wasche die Sojasprossen und den Koriander
  4. Richte alle Zutaten auf Tellern an und platziere sie auf dem Tisch, auf dem gerollt werden soll
  5. Nun brauchst du noch ein nasses Küchenhandtuch vor dich auf den Tisch und einen tiefen Teller mit lauwarmem Wasser
  6. Tauche ein Reispapier in das warme Wasser und lass es weich werden (ca. 1 Minuten). Nehme es raus und lege es vor dich auf das nasse Küchentuch
  7. Nehm kleine Portiönchen vonjeder Zutat die du auf den Tellern angerichtet hast und platziere sie am vorderen Rand auf das Reispapier
  8. Und dann wird gerollt. Wie, zeigen die Fotos oben.
  9. Für die Soße wird der Saft von 2 Limetten im Verhältnis 50/50 mit der Sweet Chili Sauce gemischt
Und dann:  Dippen - Essen - Genießen!

Gutesten Appetit wünscht
Lela


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